Organisasjon

Høstmøter 2024

Det er høst, og det betyr at møtesesongen for våre tillitsvalgte er i gang. Geno samlet våre tillitsvalgte til høstmøter, som i år var fysiske rundt om i landet. Med 79 prosent oppmøte sier vi oss fornøyde med hyggelige møter med mange gode tilbakemeldinger!

Agnete Børresen

Organisasjonskonsulent i Geno

Høstmøte Tromsø.

Foto: Agnete Børresen

Det var i 2021 vi sist var ute på denne fysiske møterunden vår for høstmøtene, så det var fint å treffe nye og kjente ansikter på møter igjen i år. Det ble avholdt totalt seks møter, Nord i Tromsø, Midt i Surnadal og Mære, Sørvest i Bergen og Særheim og Øst på Store Ree. Samlet sett var det gode møter med engasjerte tillitsvalgte, og det var stor enighet om at der er av stor verdi å møtes fysisk innimellom.

Ny vri

Vi valgte en litt annen vri på selve møteformen i år. Mens det tidligere år vært mye informasjon fra Geno til de tillitsvalgte, var det i år større fokus på samarbeid mellom Geno-kontakt og årsmøteutsendingene, altså deres faddere. Det er et behov for å styrke medlemsorganisasjonen, og vi tror tettere og bedre dialog mellom disse leddene er en viktig del av dette arbeidet. Det ble derfor gitt litt informasjon fra Geno første delen av møtet, før det ble gruppearbeid, hvor Geno-kontaktene var plassert sammen med sin fadder. Tilbakemeldingene var gode på at dette var nødvendig, og at det kan gjøre det enklere å ha dialog i framtida.

50+

Tema for det ene gruppearbeidet var avl med arbeidstittel «Målet om 50+», altså hvordan alle kan bidra til at alle eliteoksene skal ha over 50 avlsverdi. Her kom flere gode innspill avlsavdelingen tar med seg videre i sitt arbeid, og det skal utarbeides en tiltaksliste. Det andre gruppearbeidet gjaldt aktivitet i medlemsorganisasjonen, og her ble det spurt om hvor Geno skal være til stede, og hvordan de tillitsvalgte kan bidra i dette arbeidet. Det kom også inn gode innspill i denne runden, som bekreftet at mye vi allerede gjorde var bra, samt innspill til andre ting. Spesielt ble det nevnt ønske om et årlig møte for tillitsvalgte for å komme i gang med arbeidet. Vi tar også med oss innspillene her med en tiltaksplan også her.

Økonomi

Høstmøte på Mære.

Foto: Hans Storlien

I informasjonen fra Geno, ble først den økonomiske statusen for selskapet gjennomgått. Økt melkesalg hos Tine fører til økt salg for Geno, noe som gjør at resultatene så langt i år er bedre enn budsjettert. Det er også bedre salg i SpermVital, som viser til gode tall. Et annet datterselskap, Cryogenetics som driver med nedfrysing av melke på fisk, er nå solgt. Dette har ikke vært en del av vår kjernevirksomhet, som har gjort at det var riktig å selge selskapet nå.

Internasjonalt

Internasjonalt er det et krevende marked for Geno, med litt ulikt bilde for de landene vi selger i. I noen av landene, som for eksempel Polen, går salget bra selv med nyoppstartet datterselskap. Mens USA og Storbritannia er krevende markeder. Geno har en avtale med den verdensledende distributøren ABS. Et samarbeid som har fungert bra, men som nå møter på utfordringer fordi de har gjort store endringer i sin drift. NRF selges som et krysningsprodukt utenlands, og det er et ganske krevende arbeid for å gjøre dette salget kontra andre mer kjente raser. Da er man avhengig av dedikerte selgere, noe som kanskje ikke er like enkelt å styre gjennom et annet selskap. Sykdomsbildet i Norge har også preget noe av eksporten, ved at det er påvist blåtunge i Norge. Noen nekter import, selv om vi ikke har påvist smitte på våre anlegg.

«også de tilltisvalgte må være ambassadører for GS-testing»

GS-testing

Et viktig tema som fikk god tid i møtene. Det ble presentert tall for antall tester som var bestilt rundt om i landet. Videre ble det informert om den nye måten å gjennomføre GS-testing på gjennom nye øremerker. Heretter skal også prøvene sendes med melkebilen. Det ble vektlagt at også de tillitsvalgte må være ambassadører for GS-testing, løfte fram solskinnshistorien ut til andre medlemmer.

Framtidig distribusjon

Høstmøte Særheim.

Foto: Agnete Børresen.

Høstmøte på Store Ree.

Foto: Agnete Børresen.

Dagens distribusjon i Geno er under press. Det blir flere og flere nitrogenbeholdere ute, både blant inseminerende personell, samt produsenter med egne beholdere. Det er også et stadig tilbakevendende tema om tilgjengelighet ute i det ganske land, om å ha de dosene produsentene vil ha, tilgjengelig når de trenger de. Svinn er også en viktig faktor her, som det hele tiden jobbes med å redusere. Geno arbeider derfor med hvordan disse utfordringene skal møtes i framtida.

I dyretette og konkurranseutsatte områder jobbes det med direkte levering av semin og nitrogen på gårdene. Dette er en abonnementsløsning produsentene betaler for, og er et viktig tilskudd i disse områdene. Det er også satt i gang piloter i andre områder av landet, hvor man prøver ulike distribusjonsmodeller for å treffe best mulig på tilgjengelighet og redusert svinn. Det er to piloter som går nå, og vi venter spent på hvordan resultatene av dette blir. Mer informasjon vil komme her etter hvert.

Samarbeid med tyr

Av andre temaer som ble tatt opp var status i arbeidet om en eventuell fusjon mellom Geno og Tyr. Dette arbeidet er per nå satt på vent, og Tyr bruker tiden fram til sitt årsmøte på å lande en ny avlsstrategi som må være på plass før noe annet kan skje. Det er viktig at de får god tid til dette arbeidet, og at organisasjonen er samlet om hva den vil gjøre framover.

Innspill fra de tillitsvalgte

Det var aktive og fine møter rundt om i landet, med gode og ærlige tilbakemeldinger til Geno. Dette settes stor pris på, både ris og ros. Et tema som gikk igjen flere steder var tilgjengelighet av de dosene produsentene ønsker og har fått opp på avlsplan, kontra tilbudet som er i de ulike beholderne. Det kom også flere innspill til forbedringer i Geno avlsplan som vi tar med oss, og flere er også opptatte av at vi skal redusere svinn, som Geno også er opptatt av. Det kom positive og negative tilbakemeldinger rundt NRF`en, som utviklingen på kjøtt, uttak av eliteokser med noen svake enkeltegenskaper, i tillegg til at problemstillingen om til hvilken pris skal det drives avlsframgang. Om bonden selv klarer å utnytte dette i egen besetning.

Geno takker for alle innspill på alle saker, gruppearbeid og åpen post. Engasjerte møtedeltakere gjør denne møterunden inspirerende og spennende, som vi håper også gjenspeiler seg ut i hele medlemsorganisasjonen.